Horror/thriller

Hva er forskjellen mellom en thriller- og horrorfilm? Kort oppsummert skal horrorfilmer skremme. Du skal rope i sofaen og hoppe i lufta av frykt. Thrillere på sin side skal skape spenning. Nervepirrende spenning. Det er selvfølgelig en rekke andre ting som skiller de to sjangerne, men det blir en for lang redegjørelse å ta her. 

Så ja, det er ingen tvil om at hver sjanger har sine særtrekk. Det er også liten tvil om at de to sjangeren overlapper, og det er ofte vrient å ta stilling til hvilken sjanger filmen primært hører hjemme. Svært ofte hører en film hjemme i begge sjangre, herunder betegnelsen horror/thriller.

I denne subsjangeren tar vi for oss filmer vi mener har en fot i hver leir. De skremmer akkurat nok til at de er horror, samtidig som de unektelig oppfyller kriteriene for å bli kalt thriller. De er spennende, flere av de fulle av tvister og overraskelser, har en artig uforutsigbarhet og en realisme knyttet til historien og universet de befinner seg i. Det er også mer fokus på antagonisten enn i den klassiske horrorfilmen. I thrillere er det som oftest skurken som driver handlingen fremover. Gjerne en utspekulert skurk som lurer sine ofre inn i feller og kinkige situasjoner. 

Filmer i denne subsjangeren har ofte et mer solid manus enn den klassiske skrekkfilmen. Siden de ikke belager seg på jump scares eller hissig og grafisk vold så må de ta i bruk andre hjelpemidler for å skape uhygge, spenning og frykt. Slikt krever kløkt og list. Historien er mer ambisiøs og komplisert, og evner å skape diskusjon om hva som faktisk har skjedd. Det er også satt av mer tid til å bygge opp karakterer, gi de en dybde som evner å engasjere seeren. Ofte psykisk ustabile karakterer du ikke helt vet om du kan stole på. Psykologiske horror/thrillere fins det plenty av, for å si det sånn. Og de finner sted i en verden du kjenner til, uten store innslag av overnaturlige elementer.

Her er noen eksempler på filmer som er spennende (thriller), men som også forsøker, og lykkes, med å skremme (skrekk). 

 
black.jpg

The Blackcoat´s Daughter

The Blackcoat´s Daughter er en amerikansk/canadisk psykologisk horror/thriller fra 2015. Dette er regidebuten til Oz Perkins (som for øvrig året etter ga oss I Am the Pretty Thing That Lives in the House). 

Vi befinner oss på Bramford, en katolsk skole for jenter i New York. Det nærmer seg ferie, men to av jentene blir ikke plukket opp av sine foreldre og må tilbringe de neste dagene alene på skolen (vel, sammen med noen av de ansatte). Den yngste av jentene, for øvrig meget godt portrettert av Kiernan Shipka (Mad Men), oppfører seg nokså pussig, og vi blir servert indikasjoner på at hun skjuler en ting eller to. Samtidig møter vi en ung dame (Emma Roberts), som sittende alene og lettere forvirret på en bussholdeplass sent på kvelden blir plukket opp at et ektepar som nettopp har besøkt sin datters gravplass. Og de skal samme vei som henne; til Bramford.

Filmen tar seg tid. Den bygger seg sakte, men sikkert opp. Heldigvis lyktes den med å skape en nokså nifs stemning. Dog med hjelp av et nokså insisterende lydbilde. Historien er ikke så aller verst, og omgivelsene (den nær forlatte skolen) setter en fin ramme rundt de mystiske hendelsene som oppstår. Filmen har få jump scares, lite brutalitet og grafisk vold. Den fokuserer i stedet på atmosfære og stemning. Den er både trist og nifs samtidig, og klarer hele veien å holde deg både fascinert og nysgjerrig, der den kaster om seg med mørke skygger, insinuasjoner, og melankoli. Ingen spesielt skummel film, så det er bare å la pynteputa bli liggende på sofaen. Men den er fin. Solid laget. Og interessant. Og da er vi fornøyde. 

6 bloddråper


Green-Room-movie-poster.jpg

Green Room 

Green Room er en treffsikker, energisk og underholdende horror/thriller fra 2015, både skrevet og regissert av Jeremy Saulnier. Saulnier ga oss for øvrig også den meget så solide Blue Ruin i 2013. 

Vi møter et lite punkrock band, The Aint Rights, som er på turne. En ikke så sjukt vellykket en, for øvrig. De blir plutselig booket til å spille på en isolert og øde klubb i ingenmannsland i det nord-vestlige USA. En gig de aldri skulle ha takket ja til. Foruten å drive Blodklubben spiller vi også i band, så vi veit litt om hva slags steder du kan ende opp på under turne. Visse steder holder du noe lavere profil, for å si det sånt. Vel, etter konserten bevitner bandet en voldsepisode backstage, og befinner seg plutselig fanget i sitt green room (rommet som artistene får tildelt backstage). For dette skulle de virkelig ikke ha sett. Og herfra følger vi deres kamp for å komme seg ut av klubben i live. Og det er lettere sagt enn gjort. Sa vi at klubben drives av nynazister? Vel, da er det også nevnt. 

Vi syns settingen er tøff, det å være fanget backstage på en nazi-klubb. Det funker. Du føler med de stakkars punk-rockerne. Greit, filmen er ikke særlig nyskapende, du har sett mye av dette tidligere. Men dette er svært godt skrudd sammen. Kinematografien, lydbildet, klippen. Alt sitter. Og skuespillerne leverer. Særlig morsomt å se Patrick Stewart (Star Trek) i rollen som nazi-leder. Filmen er intens og spennende. Hissig og klaustrofobisk. Men ikke uten humor. Dette er adrenalinfylt underholdning som fortjener en titt. 

7 bloddråper


split.jpg

Split

For en pussig karriere regissør M. Night Shyamalan har hatt. Etter at han debuterte med den kritikerroste Den Sjette Sansen har han, med noen få unntak, levert den ene svake filmen etter den andre. Nå ja, svake er kanskje å litt i, for flere av filmene er faktisk helt ok. Men de blir alle (nokså urimelig vil vi si, men slikt er det nå bare) målt opp mot hans debutfilm. Og der kommer de til kort. Men alle filmene hans innehar noe som gjør at en ikke mister trua. Så det er alltid forventinger til filmene hans, folk er nysgjerrige samme hvor mange ganger han ifølge kritikere og forståsegpåere trår feil. Og han fortsetter å prøve. Igjen. Og igjen. Og vi liker det:)

For i Split leverer han en nokså solid horror/thriller, med en fremragende James McAvoy i hovedrollen(e). Tre jenter blir tatt til fange av en psykisk syk mann som innehar 23 personligheter. Og alle hans personligheter har forskjellige fysiske og psykiske styrker og svakheter, Men en av personlighetene er imidlertid farligere enn de andre. Å skulle flykte fra denne mannen skal vise seg å være både komplisert og farlig. Og ikke minst underholdende. For det er virkelig denne filmen.

Vi har nevnt McAvoy´s skuespill, og det er en fryd å se alle hans personligheter dukke opp, den ene mer bizarr enn den andre. Premisset er kult og historien er overraskende solid. Shyamalan har god kontroll bak kamera. Det er tett, intenst og spennende, med flere minneverdige scener. 

Dette er for øvrig en film som med letthet kunne vært plassert i Psykologisk horror. Vi har imidlertid plassert den her da vi mener den er like mye thriller som horror. Den er nok mer spennende enn skummel, for å si det sånn:)

"The broken are the more evolved." - The Beast

7 bloddråper


Lost Highway

David Lynch sin verden er både forstyrrende, vakkert, forvirrende og hypnotisk. Lynch er en mester i å skape ubehag, og den mest ubehagelige av dem alle er Lost Highway fra 1997.

Vi møter en jazzmusiker, Bill Pullman, og hans samboer, Patricia Arquette. Et par som tydeligvis har hatt bedre dager. De mottar mistenkelige og mildt sagt forstyrrende videokassetter utenfor døren til deres hjem. Noe er galt. Vi vet bare ikke hva. Ennå. Samtidig følger vi en ung mekaniker som lar seg forføre av en mafiaboss´ svært så vakre elskerinne, også henne spilt av Patricia Arquette. Dette leder den unge mannen inn i en mørk og farlig verden. 

Disse to historiene henger sammen. Hvordan skal vi selvfølgelig ikke si. Det er uansett ikke så enkelt. For i kjent Lynch stil er dette kompliserte og forvirrende saker. 

Fins det forresten noe mer forførende menneske enn Patricia Arquette? En herlig femme fatale. 

Filmen introduserer en av de mer skumle karakterene i moderne film. En mystisk og ubehagelig karakter spilt av Robert Blake. Hans intense ansikt etser seg fast til netthinnen din. Blake ble for øvrig i 2001 tiltalt for å ha drept sin kone. Han ble frikjent men senere dømt til å betale hans ekskones familie 15 million dollar i erstatning. Lost Highway ble Robert Blake´s siste rolle. Men den er til gjengjeld svært så minneverdig. Blake mente selv at karakteren hans var djevelen. Vi er tilbøyelig til å være enige.

Filmen er en eneste stor visuell nytelse. Foto og lys sitter som et skudd. En teknisk nær perfekt utført film. Smart og effektiv bruk av lys og skygger satt til mørk og suggerende musikk øker dramatikken og forsterker spenningen.

For lydbildet i filmen er fantastisk og bidrar til å skape en intens og uhyggelig stemning. Og det er nettopp stemningen som gjør filmen så skummel. Her er det minimalt med jump scares og utspekulert og grafisk vold. Til gjengjeld nær dirrer filmen av intensitet og uro. 

Filmens tempo er og avgjørende. Som i en jazzlåt (neppe tilfeldig at Pullman´s karakter er en jazz-saksofonist) bygger filmen seg tålmodig opp. Mens den hele tiden gir oss små herlige gufs. Og som i en jazzlåt eksploderer den når du minst aner det. At filmen er så uforutsigbar gjør den også enda mer forstyrrende og uhyggelig. Du vet aldri hvem du kan stole på. Den opererer i sin egen verden, med egne spilleregler. Og som i en drøm kan alt skje.

En film du ikke glemmer med det første. Det kan vi garantere.

8 bloddråper


misery.jpg

Misery

Dette er en av de aller beste filmatiseringene av en Stephen King roman. Regien har ringreven Rob Reiner (Stand By Me, Spinal Tap, The Princess Bride, A Few Good Men og mange mange flere), og som vet å lage effektiv underholdning. 

Denne thrilleren fra 1990 lever spenning fra øverste hylle. Og Kathy Bates sin karakter er vel så skummel som Michael Myers og Jason Vorhees. Herlig horror/thriller, med andre ord.

Vi følger en populær forfatter, fremragende spilt av James Caan, som på vei hjem fra en hytte i Colorado, hvor han nettopp har skrevet ferdig siste avsnitt i en populær bokserie om karakteren Misery, krasjer i en snøstorm og blir reddet ut av hva som virker som en barmhjertig samaritan i Kathy Bates sin skikkelse. Den reddende engelen er mildt sagt besatt av hans bøker og gjør alt hun kan for å lege hans sår og mørbanka kropp. Han innlosjeres i hennes isolerte hus i den amerikanske fjellheimen uten mulighet til å å kontakte omverdenen. Men da hun får lese manuset, og oppdager at Caan har valgt å ta livet av hovedkarakteren i boken, snur stemningen seg kjapt i heimen. 

Dette er så godt skuespill. Vi kommer nesten ikke på en film som er like velspilt og overbevisende. Caan og Bates briljerer i hver eneste scene. Og i en mindre rolle skinner også vår favoritt Richard Farnsworth som den aldrende og joviale sheriffen hvis oppdrag er å finne den savnede forfatteren. 

Dette er ikke første gang King setter handlingen til Colorado (The Shining), og sikkert med god grunn. Dette er et hyggelig og vakkert, men røft landskap, som skapt for spenning og skrekk. 

Men den som stjeler showet her er Kathy Bates som spik spenna gæren gla´kristen, med humørsvingninger ut av denne verden. Du skal ikke alltid tro at smykke med kors rundt halsen betyr omsorg, velvilje og forståelse. Vi har mer aktuelle eksempler på at det ikke er tilfellet:) 

Filmen har noen skikkelig tøffe scener. Sleggescenen (dere veit hvilken vi sikter til) er en umiddelbar klassiker. Det gjør skikkelig vondt å se på.

Hadde dette vært en reinspikka horror ville den elegant plassert seg i Fangenskap-subsjangeren. men dette er først og fremt en thriller. Dog med nok skrekkelementer til at vi mener den er en horror/thriller. 

En knallbra film som engasjerer fra første til siste scene. Herlig. 

8 bloddråper


what keeps.jpg

What Keeps You Alive

Så til den kanadiske What Keeps You Alive fra 2018. Filmen er skrevet og regissert av Colin Minihan (Grave Encounters og Still/Born, manus på sistnevnte). Dette er en film som ikke leverer så mye nytt, men det den leverer gjør den på en svinaktig bra måte. Den er intens, velspilt og nokså brutal. Rett og slett en meget solid film!

Et lesbisk par skal feire ett års bryllupsdag dypt inne i de kanadiske skoger på den ene jentas familiehytte. Det blir kassegitar, vin og sex. Klassisk hyttetur der. altså. Men det er selvfølgelig noe som ikke stemmer. Kjenner paret hverandre så godt som de tror? Mørke hemmeligheter tvinger seg frem, og den romantiske helgen utvikler seg snart til et brutalt mareritt for den ene i forholdet. 

Filmens store styrke ligger i Minihan´s regi og Hannah Emily Anderson og Brittany Allens eminente skuespill. Den har en rekke flotte scener, hvor vakker natur og menneskets brutalitet omfavner hverandre på en svært tilfredsstillende måte. Jevnt over utsøkt kinematografi. Scenen der de mørke motivene første gang avsløres er svært effektiv og kommer herlig brått på. Smart løst av Minihan. Skogen setter generelt fine rammer for det voldelige kammerdramaet som utspiller seg. Filmen er både spennende og fascinerende, men har nok mer stil enn innhold. Selv om den har noen overraskelser på lur så hadde den ikke tatt skade av en ytterligere liten tvist eller to:) Og så går den i sjangerens kanskje største felle; den lar offeret foreta noen svært så lite troverdige, og ikke minst klønete, handlinger. Men filmen holder jevnt over et stramt grep både på historien, dets karakterer og ikke minst sitt publikum.

Minihan viser med dette at han er en svært dyktig regissør, og vi gleder oss allerede til hans neste film! 

7 bloddråper